tiistai 24. huhtikuuta 2018

KULLANKAIVU JA KAIVOSTOIMINNAN TOIMIALAKATSAUS


Aivan äskettäin ilmestyi Lapin ammattikorkeakoulun julkaisusarjassa Suomen kaivostoiminnan toimialakatsaus 2017. Siihen on päivitetty vuonna 2013 ilmestynyt edellinen toimialakatsaus. Toimittajina ovat Jouko Karinen, Antti Peronius ja Rauno Toppila. 

Nimensä mukaisesti toimialakatsaus keskittyy geologiaan ja kaivostoimintaan. Kullankaivajat ja kiviharrastajat ovat luonnostaan kiinnostuneita geologiasta, kivistä ja mineraaleista. Omilta mailta löytyvät kivet suurin piirtein tunnetaan. Oudommat pannaan talteen ja tutkitaan iltapuhteina. Mielenkiintoisimmat kivet on ehkä lähetetty tutkittavaksi GTK:een.  Sieltä onkin saatu apua. Aktiiviharrastajille tuttu, juuri eläkkeelle jäänyt GTK:n erikoistutkija Kari A. Kinnunen tosin kertoo Mineralia-lehden 3/2017 numerossa, että GTK on uudistamassa toimintaansa siten, että se rajoittaa toimintaansa kattamaan vain GTK:n itse järjestämänsä tapahtumat. Yhteistyö kivikerhojen ja niiden järjestämien tapahtumien kanssa tulee jäämään pois. Myös tutkittavien kansannäytteiden määrää halutaan vähentää. Tämä tapahtuu tietysti säästösyistä. Onhan Suomen valtio köyhempi kuin koskaan, jos uskoo erilaisten säästötoimien perusteluita.

Malmit ja kaivostoiminta kiinnostavat kullankaivajia vähintäänkin kullan osalta. Jospa se emäkallio löytyy juuri omalta valtaukselta. Lapin kultamailla on vedetty johtopäätös, että irtokulta on tullut länsi-lounassuunnasta. Sitä on käyty myös etsimässä. Lemmenjoen kaivaja Väinö Hoppu lähti aktiivikullankaivunsa lopetettuaan vuonna 1979 etsimään emäkalliota Repojoelta, josta hän päätelmiensä perusteella varmuudella tiesi lähtöpaikan olevan. Siellä hän nukkuikin ikiuneen teltassa unelmiensa emäkallion päälle.

Vähän kauempaa Kittilän Suurikuusikosta löytyikin kalliokultaa. Kaivos tuottaa vuosittain noin 6000 kg kultaa. Sodankylän Kevitsa tuottaa vajaa 500 kiloa kultaa, Ilomantsin Pampalo yli 300 kiloa, Polvijärven Kylylahti sata kiloa.  Rovaniemen ja Ylitornion rajamailla Rompaksen alueella ovat tutkimukset käynnissä. Kulta esiintyy pistemäisesti ja parhaimmillaan kultaa jopa 37 gr tonnissa.
GTK on arvioinut todennäköisyyslaskelmien perusteella, että Pohjois-Lapissa on satoja tonneja toistaiseksi löytämätöntä kultaa. Osa siitä on väistämättä placer-kultaa. Jos ja kun Lemmenjoen konekaivu loppuu, huuhdontakullan tuotanto romahtaa rajusti ellei uusia huuhdota-alueita löydetä. Vuotson ympärillä on lupaavia alueita, mutta ne eivät vielä riitä korvaamaan menetystä. On saatu hyvin käyntiin Lapin huuhdontakullan sertifiointi -hanke. Mutta mistä siihen kulta? 

Kullankaivu ja kaivostoiminta

Toimialakatsaus keskittyy malmeihin ja teollisuusmineraalien hyödyntämiseen. Kullankaivua ei näihin lasketa. Kun valmisteltiin 2011 voimaan tullutta uutta kaivoslakia, käytiin keskustelua pitäisikö kullankaivu käsitellä siinä omana erillisenä kokonaisuutena vaiko osana muuta kaivannaistoimintaa. Toisaalta katsottiin, että jos käsiteltäisiin osana kaivostoimintaa, sen status voisi nousta. Toisaalta pelättiin, että osana kaivostoimintaa sitä koskevat säännökset tulisivat yhtä ankariksi kuin kaivoksissakin.  Lopputuloshan oli, että kullankaivu kullanhuuhdonta-nimisenä eriytettiin omaksi luvuksi. Jälkeen päin katsoen näin varmaankin olikin parempi esimerkiksi kullanhuuhdontalupien toimeenpanomahdollisuuksien laajentamiseksi valituksista huolimatta.

Varsinaisen kaivostoiminnan ja kullankaivun välimaastossa on pienkaivostoiminta. Ammattimaista koneellista kullankaivua voi pitää pienkaivostoimintana. Kaivostoiminnan toimialaraportissa 2017 onkin viisaasti tehty yhteinen pienkaivostoiminnan ja kullanhuuhdonnan kappale. Siten kullanhuuhdonta on päässyt mukaan toimialaraporttiin. Kappaleen kirjoittanut Antti Peronius kertoo tiivistetysti kullankaivun historian ja nykypäivän. 

Peronius arvioi myöskin, miksi pienkaivostoiminta ei ole saanut Suomessa jalansijaa niin kuin monissa muissa maissa. Hänen mukaan Suomessa kaivostoiminta on ollut ruotsalaisen ja venäläisen perinteen tavoin ylhäältä organisoitua toimintaa, jossa valtio eri elintensä kautta on ollut sekä käynnistäjänä että päätoimijana. Tämän perinteen ja siihen pohjautuvan lainsäädännön vuoksi Suomessa ei ole ollut eikä ole edelleenkään merkittävää pienkaivostoimintaa. Suomessa kullankaivun julkista kuvaa leimaa harrastu ja elämäntapa. Kullankaivua ei meillä mielikuvissa rinnasteta kaivostoimintaan. Maailmalla kullanhuuhdonta on kuitenkin merkittävää liiketoimintaa ja sitä pidetään aivan normaalina kaivostoiminnan muotona ja siitä on suora jatkumo laajamittaisempaan kovan kiven kaivostoimintaan.

Näin varmasti on. Jos uusia merkittäviä ammattimaiseen toimintaan soveltuvia huuhdonta-alueita ei löydetä, tuotetun kullan määrä vähenee radikaalisti ja painopiste entisestään siirtyy harrastustoimintaan.  Kullankaivun arvostuksen jatkuminen ei tarvitsekaan olla tuotantomäärissä, vaan miten se asemoituu ympäröivän yhteiskunnan muuhun elämään ja ennen kaikkea elinkeinoelämään. Toki kullankaivajat edelleenkin ovat enimmäkseen omissa oloissaan puurtavia ja se monelle riittää. Mutta jos ajatellaan kullankaivun yleistä imagoa, on tärkeää, että kullankaivuyhteisö hakeutuu yhteistyöhön ympäristönsä kanssa. 

Keskeisin yhteistyökumppani on matkailuelinkeino. Mutta pidetään mielessä, että Suomessakin pienkaivosluonteinen ammattimainen konekaivu ja siihen liitettynä systemaattinen geologinen seuranta voi parhaimmillaan johtaa laajamittaisempaan kovan kiven kaivostoimintaan niin kuin Peroniuksen mukaan onkin tapahtunut muualla maailmassa.

Toimialakatsaus antaa kansantajuisesti kattavat tiedot nykyisistä ja valmisteilla olevista kaivoksista, lainsäädännöstä, ympäristövaikutuksista ja päästöjen ehkäisystä, kaivosprosessista ja -tekniikasta sekä logiikasta. Mielenkiintoista luettavaa myös kullankaivajalle. 
Raportti on luettavissa osoitteessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti