sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

ENTISEN PUHEENJOHTAJAN BLOGEISTA


Kirjoitin kolmen puheenjohtajuusvuoden aikana yhteensä 21 blogia. Tämä on viimeinen, joten nyt on sopiva tilanne tarkastella, miten niitä on luettu ja mihin LKL:n puheenjohtajablogin ajattelu perustuu. Käytössä ollut alusta Blogger antaa tilastoja niistä lukijoista, jotka ovat kirjautuvat sen kautta. Lisäksi blogit on julkaistu LKL:n kotisivujen kautta, joista saa omat tilastot. Blogikohtainen lukijamäärä on yleensä vaihdellut 1000 ja 2000 kävijän välillä. Keskikesällä lukijoiden määrä kuitenkin selvästi laskee, kun väki on montuilla ja lomilla. Suurin osa, vähintään kolme neljäsosaa lukijoista on tullut suoraan ruihtu.blogspot.fi -osoitteen kautta. Eri henkilöitä tämän osoitteen kautta on ollut lukijoina ennen tätä kirjoitusta 6625, jonka lisäksi tulevat liiton sivujen kautta lukevat, joten eri lukijoiden kokonaismäärä nousee siitä vielä reippaasti.

Selvä piikki tulee sen jälkeen, kun uudesta blogista on tiedotettu Kullanhuuhtojia- fb-ryhmässä.  Sen jälkeen tulee päivässä parhaimmillaan yli 700 lukijaa. Aktiivilukijat jakavat uutta blogia eteenpäin muihin ryhmiin tai kavereille. Inarin kansalaiskanava -fb-ryhmässä julkaistun jälkeen tulee toinen piikki. Lukijamäärä on selvästi lisääntynyt ajan mittaan. Eri teemat kiinnostavat eri lukijoita. Uusi lukija useasti lukee myös aiempia blogeja. 

Kullanhuuhtojia-ryhmässä on yli 1200 jäsentä. En ole selvittänyt, keistä jäsenet koostuvat, mutta oletan, että pääosa on niitä aktiivisia LKL:n jäseniä, jotka ylipäätään seuraavat somea. Liiton ja tämän ryhmän sivut eivät ole kilpailevia. Ryhmän etu on se, että sieltä tulee aina ilmoitus uudesta julkaisusta. Kullanhuuhtojissa käydään hyviä keskusteluja, siitä ei ole oltu liiton piirissä mustasukkaisia. Päinvastoin, tärkeintä on, että tieto leviää ja keskustellaan.

LKL:N PUHEENJOHTAJA-BLOGIN PERUSAJATUS
Tarkoitus on ollut lisätä liiton toiminnan ajankohtaistiedottamista LKL:n jäsenille, muille kullankaivusta kiinnostuneille, myös laajemmin suurelle yleisölle ja myös sidosryhmille. Olen huomannut, että myös ainakin Lapin tiedotusvälineet ovat seuranneet minunkin blogi-kirjoittelua ja ovat olleet niitten perusteella yhteydessä. Myös useat sidosryhmät näyttävät seuraavan. Joskus on kyselty, että missä blogi viipyy, kun on tullut pitempi tauko.

Olin LKL:n hallituksessa 2002 alkaen. Silloin uusi puheenjohtaja oli Kari Merenluoto. Hänen keskeinen ajatus oli, että kullankaivajien pitää nähdä yhteisönsä osana paikallisia elinkeinoja ja paikallisyhteisöä yleensäkin. Pitää suuntautua ulospäin ja luoda kontakteja ympäröivään paikallisyhteisöön ja sidosryhmiin. Ulospäin tiedottaminen on siihen yksi väline. Silloin ei vielä some ei ollut käytössä. Facebook perustettiin vasta 2004. Puheenjohtaja Jouko Korhonen alan asiantuntijana toi mukanaan tekniset välineet, kotisivujen kehittämisen ja myös puheenjohtajan blogin. Se tehosti omalta osaltaan Merenluodon Karin perusajatuksen toteuttamisen.
Blogieni kokonaislukijamäärä, joka on lähes kaksinkertainen liiton jäsenmäärään verrattuna ja ottaen huomioon, että vain osa jäsenistä käyttää somea, blogien kautta on saavutettu tuhansia muitakin ihmisiä kuin kullankaivajia. Sillä perusteella myös blogien kautta voidaan levittää liiton näkemyksiä ja muutakin kullankaivuinformaatiota laajalti liiton ulkopuolellekin.

Puheenjohtajan blogien perusajatus on ollut, että niiden kautta informoidaan liiton hallituksen toiminnasta yksityiskohtaisemmin kuin hallituksen päätösten tiivistelmässä liiton kotisivuilla, kerrotaan valmisteilla olevista asioista ja myöskin puheenjohtajan muista aivoituksista. Joskus muustakin kullankaivuun liittyvästä. Blogi ei ole liiton blogi vaan puheenjohtajan blogi.

Yhdistyksellä pitää olla ulospäin näkyvä puheenjohtaja. Siihen omalta osaltani pyrin blogien kautta. Ei tarvitse olla valokuvaksi sliipattuna pärstänä, mutta vähintäänkin mielipiteistään tunnettuna henkilönä, johon voi ottaa yhteyttä. Pitää olla henkilö, jonka esittämien mielipiteiden pohjalta voi tyytymättömyytensä purkaa, mikseipä kiitoksenkin. Hallituksen kokouspäätösten taakse piiloutuvalla puheenjohtajalla ei ole arvoa. Blogi ei ole vain yhdensuuntainen sanoma, vaan tarjoaa mahdollisuuden palautteeseen. Sitäkin on kohtalaisesti tullut.

Kun tulin puheenjohtajaksi 2015, en ollut aktiivinen somen käyttäjä, mutta Korhosen Jokke sanoi, että kyllähän kunnianarvoisan ja nykyaikaisen järjestön puheenjohtajan pitää seurata aikaansa ja olla osa nyky-yhteiskuntaa eli some-maailmaa. Niinpä piti ryhtyä siihen ja myös blogi-kirjoitteluun. Kohtalaisen suuri lukijamäärä ja sen kasvu osoittaa, että oikeilla jäljillä on oltu. Kokemus osoittaa, että edunvalvontajärjestö ei tule toimeen ilman aktiivista somen käyttöä. 

Kiitän blogieni lukijoita ja palautteen antajia. Valmistaudutaan kaivukauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti